Publicerad 16:45, 30 apr 2020

Båten som nyligen blev bestraffad att betala tre miljoner i vite för olovligt användande smiter nu från kajen vid stadsgården utan att möta de formella krav som ställts.

Trots att en förlikning ligger till grund för att den omsusade båten M/S Birger Jarl måste lämna kajen vid stadsgården senast 30 april, får det inte gå till hur som helst.

Under dagen 29 april sågs båten lämna kajen mitt framför ögonen på de myndigheter som beordrat ägaren Leif-Ivan Karlsson att hålla kvar den tills de försäkringar och certifikat som behövdes var inlämnade, skriver sjöfartstidningen.

– Hon är omgjord till fritidsbåt, men är över 24 meter och ska därför ha ett fartygscertifikat och är inte undantagen exempelvis bunkerförsäkring, säger Pekka Piirainen på transportstyrelsen till Sjöfartstidningen.

 

"Kan ge upp till två års fängelse"

Kustbevakningen har följt fartyget och på onsdagskvällen lade Birger Jarl till vid Timrå, där transportstyrelsen och kustbevakningen mötte upp, rapporterar SVT. En förundersökning är inledd om brott mot fartygssäkerhetslagen.

– Det kan bli frågan om brott mot lotsplikten och brott mot lag och förordning om fartygcertifikat. Det kan ge upp till två års fängelse, säger Pekka Piirainen till SVT.

Courtesy: https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/har-smiter-skandalbaten-ms-birger-jarl/reptdC!XG06aCfsyQg6XlPzfhBnEw/?fbclid=IwAR2sMaU71-piZReFsd0-GynR5KnNd-a2m0fJwqXli6EBXFt4PstkYGCWxTw


Joomla SEF URLs by Artio

Visitor

Articles View Hits
2449952