Nu får Talat Butt samma villkor som svenskarna --- Seko-magasinet 09-1999

"Vi var apor som skulle jobba hårt"

- Det har varit en lång kamp, men nu får vi samma villkor som svenskarna som arbetar ombord. Min lön höjs med 33 procent, och min far får 75 procent högre lön.
   Det säger Talat Butt på Ålandsfärjan Baltic Star. I dagarna börjar han sin första ledighet sedan november 1997.


- Det känns bra att kunna åka hem till Kashmir. Nu ska jag vara ledig i tre månader. Sammanlagt har jag nu rätt till 13 månaders betald ledighet, för den tid jag jobbat här.
   Ända sedan 1970-talet har den Panamaregistrerade färjan Baltic Star haft besättningsmän från Pakistan och Kashmir. På papperet har de haft rätt till samma villkor som den övriga besättningen, som alla jobbat under svenska kollektivavtal. Annat var det i verkliga livet.

Ställa frågor
I våras började bubblan spricka. Talat Butt, som fått kontakter på sjömansklubben i Stockholm, började ställa frågor. Och plötsligt uppdagades åratal av avtalsbrott.
   - Vi hade alla samma lön och fick ut 6.800 kronor efter skatt, oavsett vilken tjänst vi hade eller hur länge vi varit anställda. Min far, som jobbat ombord i 15 år och var chefs-steward, hade lika mycket betalt som jag när jag var nyanställd. Vi jobbade sju dagar i veckan och arbetsdagarna var mycket långa. Jag har inte haft en ledig dag sen jag började arbeta ombord, berättar Talat Butt.
   De lönefordringar som nu regleras sträcker sig två år tillbaka i tiden. 22 pakistanier och 2 kashmirier får tillsammans ut lönefordringar på totalt en miljon kronor. Till det kommer intjänad ledighet, som motsvarar ett värde av cirka tre miljoner kronor. Ledigheten skall emellertid tas ut just som ledighet.
   Tillsammans med facket har företaget också gjort upp nya scheman, som går att tillämpa för dem som är bosatta så långt borta. Talat ska i fortsättningen arbeta tre månader för att sedan vara ledig tre månader.
   -Det är en otrolig seger för mig och de andra. Det är mycket som förändras för oss nu. Det har funnits andra utlänningar ombord också, spanjorer och polacker, men de har fått svenska villkor hela tiden. Det är bara vi som haft svart hår och svart skinn som har särbehandlats. En del sa att vi var apor och åsnor som skulle arbeta hårt.
   Varför har då facket inte gjort något tidigare?
   - Vi har varit ombord regelbundet på färjan och pratat med pakistanierna som är medlemmar hos oss. De har alltid sagt att allt fungerar bra och att de inte haft några problem. Vi har inte haft anledning att ifrågasätta deras uppgifter, säger Chang Strömberg som är ombudsman på Seko sjöfolk i Stockholm och den som förhandlat med rederiet.

Styrt gruppen hårt
Det förklarar Talat Butt med att pakistanierna haft en egen intendent, också han från Pakistan, som styrt gruppen hårt och förhindrat dem att ta kontakt utåt.
   Talat hade dock mod nog att ifrågasätta systemet - och han är glad över och nöjd med uppbackningen från facket.
   - Jag kommer från Kashmir. I Kashmir lider vi också och jag har en politisk bakgrund därifrån. Jag har lärt mig att ta strid mot orättvisor. När jag började var det bara sex man som stod bakom mig, men nu är alla nöjda.
   - Vi är inga främlingar utan rättigheter. Arbetare överallt har samma problem, oavsett religion och hudfärg. Kan vi bara enas, så kommer vi att vinna.

Dödsboet
Ånedinlinjen som står bakom Baltic Star sköts idag av dödsboet efter ägaren Fredrik Sindahl, som dog 1998. Fram till sin död skötte han själv hanteringen av de pakistanska besättningmedlemmarnas löner och ersättningar. Dödsboet har, enligt Chang Strömberg, varit mycket tillmötesgående och mån om att reda ut alla oegentligheter.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Joomla SEF URLs by Artio

Visitor

Articles View Hits
2470596