Ny öppning eller bara --24-01-2002 Offensive

Finns det en öppning i dispyten på Baltic Star?
Det finns tre skäl till att ställa frågan.

1. Kaptenen Johan Palins beslut att skilja Talat Butt från sitt jobb efter muntliga anklagelser om att han hotat kaptenen har ännu inte följts av något avsked eller varsel om uppsägning.
2. Rederi Allandias VD Magnus Strauch har antytt en ny flexibilitet i frågan om arbetsscheman.
3. Nytt är också ett klart besked från SEKO sjöfolks ordförande Tomas Abrahamsson om stöd från facket i frågan om de svenska arbetstillstånd som krävs för pakistanier och estlänningar om och när Baltic Star svenskflaggas.

– Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa våra medlemmar i frågan om arbetstillstånd, säger han till Offensiv, liksom i LO-Tidningen.
Enligt länsarbetsnämndens handläggare Rose-Marie Egberth är det t o m ett villkor att facket yttrar sig i varje enskilt fall.
– Vi handlägger inte ens ansökningarna förrän facket yttrat sig, säger hon till Offensiv.
De pakistanska städarna ser därför en strimma av hopp, där beskeden från SEKO sjöfolks lokalombudsman Dennis Sirviö tidigare varit att facket varken kan göra något åt vare sig arbetsscheman eller arbetstillstånd.
– Vi hoppas att Tomas Abrahamsson och SEKO sjöfolks avdelningsledning i Göteborg nu kopplas in för att försöka hjälpa till med en helhetslösning som snabbt kan lugna alla ombord, säger Talat Butt.

”Det skulle gå”
Enligt LO-Tidningen tror Rederi Allandias VD Magnus Strauch att ”det skulle gå att göra ett annat schema för någon av de pakistanska städarna”. Till Offensiv har Strauch sagt sig vara övertygad om att schemafrågan kan lösas efter en svenskflaggning.
De pakistanier Offensiv talat med begriper inte invändningen från lokalombudsmannen Dennis Sirviö om att Talat Butts krav är orealistiska.
”Frågan är var de ska bo under sin ledighet. Det går knappast att resa hem till Pakistan varannan vecka för 7 000 kronor”, säger Sirviö enligt LO-Tidningen.

Hoppas på förhandlingar
– Det är inte ”Talat Butts” utan vårt gemensamma krav. Nästan alla pakistanier har ettårsvisum i Sverige och kan ansöka om visum för ledighet. Det finns inga praktiska eller ekonomiska hinder för en lösning för dem som inte behöver göra täta resor till hemlandet, säger Talat Butt, som nu hoppas på fackets stöd för att testa om Strauch menar allvar.
– Var snäll och försök att få igång förhandlingar nu i stället för att trakassera oss, är en uppmaning som även Naseer Elahi riktar till både företaget och facket.
Per Johansson, f d sektionsordförande i Kommunal och nu SEKO-ansluten t-baneförare, är en av flera fackligt erfarna som förvånas över den roll i dispyten som spelats av SEKO:s klubbordförande på båten och lokalkontoret i Stockholm.

Borde stödja medlemmen
– Det borde vara självklart att inte som båtens klubbordförande stödja ett försök från arbetsgivaren att tysta rimliga krav genom att kalla på utlänningspolis, och sedan till råga på eländet aktivt stödja påståendet om dennes hot mot chefen i den absurda situation som uppstår. Som berörd ombudsman borde det vara lika självklart att göra allt för att stödja medlemmen, säger han.
Mycket står på spel för Rederi Allandia som försöker överföra Baltic Star från panamanskt till svenskt flagg, om Sjöfartsverket godkänner planerna på ombyggnader för att klara svenska säkerhetsbestämmelser.

Vill ha rederistöd
Syftet tycks vara dubbelt, dels att få del av ett rederistöd som är värt 80 000 kronor per anställd och dels att dra fördel av Stockholms 750-årsjubileum i år genom att byta namn på båten till Birger Jarl och marknadsföra den som ”helyllesvensk”. Då borde det inte heller ligga i ägarnas intresse att övergången störs av dålig publicitet.
– Vi har heller inget annat intresse än att snarast möjligt lösa den här konflikten och bidra till bästa stämning för både alla anställda och passagerare, säger Talat Butt och Naseer Elahi.

Arne Johansson

Joomla SEF URLs by Artio

Visitor

Articles View Hits
2498710