Pakistaniers och estlänningars jobb utannonserades

Gissa om de pakistanska städarna på Baltic Star spärrade upp ögonen när de upptäckte en annons i arbetsförmedlingens platsbank, som visade att deras jobb utannonserats utan deras vetskap.

Den information de fått var att rederiet hoppades få båten svenskflaggad i februari, men hoppades att de skulle få de svenska arbetstillstånd de behöver.
”Vi söker nu ca 25 stewards/städare. Arbetsuppgifterna består bland annat av städning av hytter... Schemalagd arbetstid vecka/vecka. Man arbetar ca 74 timmar en vecka och är ledig i land en vecka”, hette det i annonsen, där platserna förklarades lediga omgående. Även ”ett antal servitörer/servitriser med barvana” och ”2 husfruar som ska bl a övervaka städpersonalens arbete” söks.

 

Sökande får inget veta
Inte med ett ord får de arbetssökande veta något om att det redan finns fast anställda pakistanier och estlänningar, som inte kan sägas upp förrän de nekas arbetstillstånd efter en eventuell svenskflaggning av fartyget, och som därefter har en avtalad uppsägningstid.
Enligt de tjänstemän på berörda myndigheter vi talat med, är det arbetsgivarens och länsarbetsnämndens uppgift att först pröva om jobben kan tas av svensk personal innan Migrationsverket beviljar arbetstillstånd för personal som inte kommer från EU-länder.

”Jobb till oss själva”
– Syftet är att vi ska kunna påverka att jobben går ”till oss själva”, menar länsarbetsnämndens handläggare Rose-Marie Egberth.
Och då spelar det enligt Egberth inte någon roll att det redan finns fast anställd personal på svenska avtal, som betalar skatt i Sverige, omfattas av lagen om anställningsskydd och i vissa fall har haft dessa jobb sedan 1970-talet. Rederi Allandias platsannonser kan då vara ett sätt att testa om det finns svenska arbetssökande tillgängliga eller om man kan hävda tillfällig arbetsbrist för att de som redan har jobben ska få behålla dem.
– Samtidigt utgår lagen från att bara lediga jobb utannonseras, vilket arbetsförmedlingen kan testa genom att anvisa någon sökande till jobben eller fråga arbetsgivaren.

”Lagarna ej hand i hand”
AMS-juristen Lennart Danielsson medger att utlänningslagen och arbetsrätten ”inte går hand i hand”.
– Då blir det en fråga om vilken lag som går först, säger han, utan att våga vara riktigt säker på vilken.
En tredje lag som i så fall inte heller går hand i hand är Egerdhs lag om att lediga platser som utannoseras i princip ska vara lediga.
SEKO sjöfolks ordförande Tomas Abrahamsson säger att ”överföring av flagg är inte saklig grund för uppsägning. Det kan bara ske om arbetstillstånd nekas”.
Samtidigt menar Abrahamsson att ingen ännu vet om och när en svenskflaggning kan ske, då Sjöfartsverket först måste intyga att den gamla båten lever upp till svenska säkerhetsbestämmelser.

Arne Johansson

Joomla SEF URLs by Artio

Visitor

Articles View Hits
2470594