Gästarbetarna på Ålandsfärjan Birger Jarl, före detta Baltic Star, har vunnit sin strid mot rederiet på fyra punkter. Det säger Talat Butt, städare från Kashmir som leder kampen för att ge gästarbetarna lika villkor och arbetstillstånd.
– Vi räddade våra jobb, vi fick arbetstillstånd, fackklubbens ordförande är utbytt och rederiet har gått med på att förhandla om våra arbetstider, säger Talat Butt till Arbetaren.
– Vi har fått rederiet att gå med på att förhandla om krav som även vår fackliga ombudsman sade var orealistiska. Det bevisar att klasskamp fungerar.
På färjan Birger Jarl, som kryssar mellan Stockholm och Åland, har de 24 pakistanska och kashmiriska gästarbetarna flera år av strider mot rederiet Allandia bakom sig. Hösten 1999 tog Talat Butt initiativ till ”Kampanjen för rättvisa på Baltic Star”.
– Vi jobbade tio månader i sträck, sju dagar i veckan, sen fick vi två månaders semester innan vi gick till sjöss igen. Lönen var på mindre än 7 000 kronor i månaden och ingen hade några papper på sin anställning, säger Talat Butt.
De lyckades 1999 uppnå kollektivavtalsenliga löner, även retroaktivt två år bakåt, vilket kostade rederiet flera miljoner kronor.
Då var det 7 av de 24 gästarbetarna som deltog aktivt i kampanjen, i dag är det 12, berättar Talat Butt.
– Resten är rädda. Det finns exempel på hur folk fått sparken från Baltic Star bara för att ha bett om anställningsbevis.
Stöd har de fått främst från Rättvisepartiet Socialisterna och sitt fackförbund Seko Sjöfolk, även om facket spelat en dubbel roll.
– Stockholmsavdelningen har aldrig hjälpt oss och deras ombudsman har nästan drivit en kampanj mot oss. Däremot har vi alltid fått stöd av Seko Sjöfolks ordförande Tomas Abrahamsson, säger Talat Butt.
Efter delsegern 1999 fortsatte kampanjen med flygbladsutdelningar och demonstrationer vid kajen.
I december förra året fick städarna besked om att Baltic Star skulle byta flagg från panamansk till svensk. Flera blev oroliga för att inte få arbetstillstånd och skickas tillbaka till Pakistan, en oro som förstärktes när de den 11 januari upptäckte att rederiet hade annonserat ut deras jobb som lediga hos Arbetsförmedlingen.
– En dag fick jag inte gå på båten utan rederiet ringde Migrationsverket och tipsade om att jag vistades illegalt i Sverige. Sedan hämtade utlänningspolisen mig, säger Talat Butt, som i samband med bråket blev arg och skrek ”Detta kommer att bli en katastrof för er”, varpå han stängdes av från sitt arbete.
Men Talat Butt fick stanna i Sverige och rederiet tvingades dra tillbaka platsannonserna efter att pressen uppmärksammat fallet.
Den 6 mars förlängde Migrationsverket städernas arbetstillstånd med ett år och samma dag fick båten tillstånd att byta flagg.
– Eftersom vår kampanj hade gett Baltic Star dåligt rykte passade de på att byta namn på färjan till Birger Jarl.
Rederiets VD Magnus Strauch säger till DN att tanken är att de pakistanska gästarbetarna ska bytas ut mot svenska under det året som de förlängda arbetstillstånden gäller.
Enligt Talat Butt är arbetstillstånden en direkt följd av en lyckad kampanj och som ytterligare en seger ser han att båtens fackklubbsordförande som var illa omtyckt av pakistanierna har avsatts av medlemmarna.
– Han var verkligen rasist, säger Talat Butt och visar ett klipp ur tidningen Offensiv där det hävdas att klubbordföranden bland annat sagt ”Snart ska alla talibanerna åka hem”.
Rederiet har också gått med på att förhandla om förändrade arbetsscheman – ett krav som deras ombudsman i Seko tidigare avfärdat som orealistiskt.
Själv är han fortfarande avstängd från jobbet med full lön, eftersom båtens befälhavare hävdar att hans uttalande var ett hot, trots att någon polisanmälan inte har gjorts.
– Jag är ganska nöjd med att vara heltidsaktivist, men självklart vill jag tillbaka till jobbet, för annars tvingas jag söka asyl, säger Talat Butt, som lämnade Kashmir som politisk flykting.