Skandalen på Ålandsbåten Baltic Star växer

Story of Struggle against exploitation, discrimination, injustice, racism and capitalism Pressmeddelande ----- Skandalen på Ålandsbåten Baltic Star växer


Senaste nytt är att ett 30-tal fast anställda pakistanier, kashmirier och estländare av en slump upptäckt att deras jobb den 11 januari utannonserats av Rederi Allandia genom arbetsförmedlingen utan att de informerats om detta.

Stödkommittén för Rättvisa på Baltic Star organiserar nu på söndag kl 15. 30 (samling T-Slussen) en ny protestaktion kl 16.15 på Skeppsbrokajen mot den bekvämlighetsflaggade Ålandsbåten och Rederi Allandia AB.

Protesten gäller:

1) Företagsledningens försök att kväsa krav på rättvisa villkor med polis, hot om utvisning och avsked.

2) Rederi Allandias utannonsering av de fasta jobb på båten som sedan länge has av pakistanska, kashmiriska och estländska arbetare ? i vissa fall ända sedan 1970-talet. Detta har skett helt bakom ryggen på dessa anställda, som kräver att få behålla sina jobb när båten troligen svenskflaggas i februari.

Stödkommittén kräver att platsannonserna dras tillbaka och att

vad som borde vara en formsak ? svenska arbetstillstånd ? snarast reds ut av företaget och de svenska myndigheterna så att oron på Baltic Star kan dämpas. Det är också oacceptabelt att arbetssökande inte informeras om att andra redan har de jobb som påstås vara lediga i platsannonserna.

Bakgrund:

Baltic Stars ledning försöker bli av med den 29-årige Talat Butt, som länge varit talesman för en grupp pakistanier och kashmirier på Ålandsbåten Baltic Star. De aktuella kraven gäller rätt till likvärdiga arbetsvillkor med svensk personal (2 veckors arbete, 2 ledigt - inte tre månaders arbete, tre månaders ledigt) och en rast per arbetspass. 1999 vann de efter en tvist 4 miljoner i uteblivna löner och semstrar.

Dessa krav har företagsledningen uppenbarligen försökt kväsa genom att få Talat Butt gripen, utvisad och avskedad.

Då Talat skulle börja sitt arbete på båten den 10 januari möttes han av kaptenen, intendenten, Allandias VD Magnus Strauch, SEKO Sjöfolks klubbordförande och tre utlänningspoliser som tillkallats efter ett "anonymt tips".

När polisen efter yttrande av Migrationsverket släppte Talat efter några timmar, beslutade kaptenen att i stället skilja honom från arbetet med en opreciserad hänvisning till Sjömanslagen paragraf 18. Beskedet att han fått "besöksförbud" meddelades till Talat av två andra poliser när han kom tillbaka till båten den 11 januari.

De muntliga anklagelser som tyder på att företagsledningen vill få honom uppsagd, har gällt påståendet att Talat Butt skulle ha hotat kaptenen (och fackets klubbordförande) när han skulle hämtas från båten ? detta trots att de närvarande utlänningspoliserna inte uppfattade Talats agerande som hotfullt eller aggressivt. "This will be a disaster for you", är vad Talat Butt i verkligheten sagt ? knappast grund för uppsägning enligt arbetsrätten.Stödkommittén för rättvisa på Baltic Star
Joomla SEF URLs by Artio

Visitor

Articles View Hits
2473736