Trakasserier mot kritiska städare

Fartygsnämnden beordrade pakistanskt fackombud till läkaren p g a ”samarbetssvårigheter”

De pakistanska städare utöver Talat Butt som rest kravet på bättre arbetsscheman har utsatts för hårt tryck av sina chefer och båtens fackordförande. Två har kallats upp för utfrågning av kaptenen på bryggan och har upprepade gånger uppmanats att underteckna att de inte stödjer kraven. Värst har trakasserierna varit mot en tredje, Naseer Elahi, som representerar de pakistanska städarna i SEKO:s illa fungerande klubbstyrelse på båten.
När några i besättningen såg att Naseer ställt upp för att stödja Talat Butt i en intervju av TV3 Direkt utanför båten söndagen den 13 januari tog någon initiativ till en namnlista riktad mot honom, som sägs ha undertecknats av ett 40-tal av båtens 108 anställda.

 

Fartygsnämnden
Efter ett möte med båtens fartygsnämnd den 15 januari fick Naseer ett osminkat protokoll med följande text:
Ӏrende: Namninsamling/Naseer Elahi
P.G.A Förekommen anledning har fartygsnämnden sammanträtt och undersökt den allmänna otrivseln ombord bland besättningen på M/S Baltic Star. Efter hörande av delar ur besättning med namnlistan som underlag konstaterade fartygsnämnden att största delen beror på samarbetssvårigheter med Naseer Elahi. Fartygsnämnden beslutar att Naseer Elahi skall besöka företagshälsan samt att därefter skall fartygsnämnden åter sammankallas”.

Hot mot fackkamrat
Alla fyra i fartygsnämnden (befälhavaren, intendenten och två ur besättningen) var eniga.
Även SEKO:s klubbordförande på båten, Jari Vepsäläinen, har undertecknat vad som tycks vara ett hot mot hans utpekade fackkamrat, där problem med hälsan kopplas till hotfullt tal om ”samarbetssvårigheter” och ett nytt möte med nämnden i frågan.
Flera svenskar och finländare ur besättningen tycks ha fallit undan för pressen att visa sin lojalitet med cheferna inför en offentlig kritik – med en namnlista där pakistanierna utses till syndabockar.
Även SEKO:s ombudsman Dennis Sirviö förefaller ha tagit så starkt intryck av denna stämning, att han i ett samtal med Offensiv menade att det kanske är båtens svenska och finska anställda som tvärtom trakasseras av pakistanierna och drog en parallell till skolans värld, där han menade att det kanske är ”de vita” som trakasseras mer av invandrarbarn än tvärtom.

Bemöter kritik
Talat Butt bemöter kritiken, som även går ut på att flertalet pakistanier vill jobba tre månader utan uppehåll, för att därefter kunna resa hem till Pakistan.
– Vi har bara krävt att de som vill ska kunna jobba enligt en- eller tvåveckorsscheman, som sjöfolk från Sverige och Finland. Det är det cirka hälften som vill. Varför vill de som kritiserar oss inte själva jobba tre månader i sträck?
Striden beror enligt Talat på att beredskapen att lyssna tycks ha slammat igen hos de nya ägarna, cheferna och även facket sedan han själv och de andra pakistanierna med stöd av SEKO sjöfolk och ombudsmannen Chang Strömberg 1999 vann en uppmärksammad seger värd 4 miljoner kronor i uteblivna löner och semestrar.

Arne Johansson

 

Joomla SEF URLs by Artio

Visitor

Articles View Hits
2473740